Baobab ağacı (Adansonia)
Baobab ağacı (Adansonia), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasının Adansonia cinsinden Afrika ve Asya’nın tropikal bölgelerinde yetişen, yapraklarını döken ağaç türlerindendir. Ağaç, dalların uçlarını aşağıya doğru sarkmasıyla bir kubbe biçimini alır.Olgun bir baobab ağacının 100.000 litreden fazla su depolayabildiği ve 5.000 yıl yaşayabildiğine yönelik iddiaları vardır. Meyvelerinin boyutu ve kokusu kavunu andırır. Baobab ağacının boyu 18 m’yi bulabilir. Gövde çevresi 30 m’yi, çapı 9 m’yi bulan baobab ağacını yumuşak ve süngerimsi dev gövdesi, su deposu görevi yapar ve oran olarak yapraklar ile dallara göre çok büyük olduğu izlemini verir. baobab ağacının faydaları Baobab ağacının Hindistan cevizinin görünümüne benzer meyvesi yüksek oranda c vitamini, kalsiyum demir ve potasyum gibi antioksidanlar barındırmaktadır .
Meyvenin sert dış kabuğunun kırılarak elde elilen tozun hamur haline getirilmesiyle yapılan besin pro-biyotik özellikler taşır ve bağırsak bakterilerini uyararak sindirimi kolaylaştırır. Beyin, kas ve sinir fonksiyonlarının sağlıklı devamlılığı için yüksek miktarda potasyum içeren yapısı nedeniyle Afrika da nesillerdir tüketilen bir gıda olarak süregelmiş ve günümüzde özellikle Avrupa da sıkça tüketilen bir besin kaynağı olmuştur. baobab yağının faydaları 10′dan fazla baobab ağacı türü bulunmaktadır. Bu ağaçların meyve çekirdeklerinden Baobab yağı soğuk presleme yöntemiyle elde edilir. Kokusu hafif çatlak notalar barındırır. Kuruyan ve susuz kalmış, tahriş olmuş ciltleri yatıştırır, nemlendirir, güneş yanıklarının hızlı iyileşmesini sağlar.Cilt tarafından kolay emilir ve cildin elastikiyetini arttırır, yaşlanma etkileriyle savaşır cilt dokusunu, hücre yenilenmesini destekler. Güçlü antioksidan görevi görür, erken yaşlanmaya karşı cildi korur, lekeleri ve izleri azaltır. Çatlakların önlenmesinde de ön plana çıkmaktadır ve özellikle hamile kadınların yardımcısıdır.
Baobab tohumlarından elde edilen baobab yağı sağlıklı bir cilt için gerekli olan A, C, D, E, F Vitaminleri ve beta-karoten, amin asitler, tartarik asiti yüksek miktarda içerir. Saç ve saçlı deride çabuk ve kolay emilir, açılmış saç pulcuklarını, kırılmış saç köprülerine, güçlü şekilde nem ve elastikiyet kazandırarak saçı ve saçlı deriyi besler. baobab yağı nasıl kullanılır Baobab yağının bir diğer özelliği cildinizdeki nemi uzun süre muhafaza etmesidir, bu etkisi ve besleyici özellikleri sayesinde baobab yağı sürülen bölgelerde bir ışıltı ve canlılık olur ama bu etkiyi cildinize sürdüğünüz başka yağların parlama etkisiyle karıştırmayın.
Baobab yağı, hızla emilir cildinizde ışıltılı bir görünüm bırakmasına rağmen yağlı durmaz. baobab yağının emilme süresi 25-20 saniye arasıdır. Emilimden sonra yağlı görünüm kalmaz. Vücut kreminize 4-5 damla baobab yağı ekleyebilir homojen şekilde karıştırıp kullanabilirsiniz. Haftada 2-3 gece saç derisine ve saç boylarına sürüp, saçınızda tüm gece bırakıp sabah bitkisel içerikli (sls ve türevlerini, tuz içermeyen) şampuanınız ile yıkayabilirsiniz. Vücut kreminize 4-5 damla baobab yağı ekleyebilir homojen şekilde karıştırıp kullanabilirsiniz.
Kaynak: http://www.bitkiselyag.org/baobab-agaci-baobab-yagi-adansonia/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder