baobab


Baobab
baobab ağacı

Bu yumuşak ve süngerimsi dev gövde, bir su deposu görevi yapar ve oran olarak yapraklar ile dallara göre çok büyük olduğu izlemini verir. Ağaç, dalların uçlarını aşağıya doğru sarkmasıyla bir kubbe biçimini alır. Kabuğundan ve yaprak-larından "adasonina" adı verilen ateş düşürücü madde elde edilen baobabın odunundan kâğıt yapılır. Portakal büyüklüğünde, yumurta biçiminde olan meyvesinin ekşi etli  bölümü şekerle yenilebilir.

Eski dünyanın sıcak bölgelerinde yetişen bu ağacın 10 kadar türü vardır. Bazı baobablar 5000 yaşına kadar yaşayabilmektedirler. Bu yüzden diğer bir adı da ölümsüz ağaçtır. Dış kabukları soyulsa bile ağacın ölmez, soyulan kısım kısa sürede onarılır. Yerel halk tarafından ''şişe ağaç'' , ''tepetaklak ağaç'' ya da ''fil ağacı'' olarakta adlandırılmaktadır.

Ciddi anlamda su toplayan baobab ağacının, gövde şişkinliği ağacın anavatanı olan, Afrika savalarındaki, yağışsız mevsimde yaşanan derin kuraklıkta ağacın canlı kalabilmesini sağlayacak suyun depolanma-sındandır. Baobab için yerliler vitamin ağacı da derler, bu ismi almasındaki en önemli etken meyvesinin portakaldan altı kat daha fazla vitamin içermesidir.


baobab meyvesi


Baobab meyvesi, baobab ağacının meyvesi olup tropik ülkelerin kuru bölgelerinde genellikle yabani olarak yetişir. Büyük meyveleri uzunca bir armut veya yumurta şeklinde ve üzerleri deriye benzer tahtalaşmış yeşil tüylü bir kabukla örtülüdür ve ince bir zar ile 10-14 bölmeye bölünmüştür. BU bölmelerin içinde üzerleri bir meyve etiyle çevrilmiş çekirdekleri vardır. Meyve eti biraz ekşi olduğu için çok sevilmez.  Baobab taze veya kurutularak yenir. Taze iken yenilecek meyveye şeker ilave edilir.



Küçük prens isimli çocuk kitabında da oldukça sözedilen ağacın kabukları ve meyvesi değerli olmasına rağmen en değerli kısmı meyve çekirdeklerinden çıkarılan baobab yağıdır.

Baobab yağı, Baobab tohumlarının sıkılmasıyla elde edilir. Baobab tohumları sağlıklı bir cilt için gerekli olan A, C, D, E, F Vitaminleri ve beta-karoten, amin asitler, tartarik asiti yüksek miktarda içerir. Bu tohumlar soğuk presleme yöntemiyle elde edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder